5.1.2020

Aamupuntari 78,8 kg 😐

Mielenkiintoinen video lähetettiin sähköpostiin, missä itse Dr Esselstyn näytti millä tavalla kaurahiutaleita voi myös lautaselle laittaa. Ei niitä tarvitse aina mikrossa lämmittää, vaan vedellään kauramaidon ja marjojen kanssa niin kuin mysli siitä vain kylmänä naamariin. Testaamisen arvoinen juttu, mutta nyt aamulla mennään vielä perinteisesti:

Tuohonkin ateriaan sai ujutettua vähän mustaherukkaa mehun muodossa. Enempi taas lisää kaikkea.

Sitten syödään ateria nimeltään – Vielä ei kerkeä syömään –

Seisaallaan leivät lärviin ja hommat jatkuu.

Seuraavaksi vasta syödään kunnolla.

Uunijuurekset pelkästään on aika huonoa pitämään nälkää, tai ainakin se seuraava nälkä on sitten aika julma. Mutta spagetit ja salaatti matkaan ja pärjää monta tuntia. Hyvä että taas jaksoi syödä edes kaikkia kaloreita.

Kiireinen päivä toimistolla, muttei vielä illallakaan oikein nälkä. Pitää jotakin kuitenkin napsia.

Voi voi… Retkahdin. Näistä siinä Esselstynin kirjassa mainittiin, kun miettii etteihän se vähäinen aina silloin tällöin haittaa, mutta kyllä se periaatteessa haittaa. Mutta eihän se nuin vähäinen voi haitata? Eihän tuossa ole kuin…

Tietenkin se on sydänpotilaan näkökulmasta siinä kirjassa asioita mietitty, eikä minulla ole sydäntä.

Iltapalaksi pakko testata sitä ns kylmää puuroa.

Reilu desi (luomu)kaurahiutaleita pari mansikkaa ja mustikoita pakastimesta, ja (luomu)kauramaitoa päälle.

Aika helvetin hyvää mutta jotenkin tuli sellainen jälkiruoan meininki. Kevyt iltapala tai aamupala, mutta kunnon ateriaksi tästä ei ole. Tätähän voi modata sitten loputtomiin, hedelmiä sekaan vaikka rusinoita banaania… Mitä vain.

Monesti luomu -tuotteet on ainoita vaihtoehtoja, jos esimerkiksi haluaa tuota kauramaitoa sitten ilman mitään rapsirypsi -öljyjä, ja muuta paskaa millä ne koittaa meidät myrkyttää. En muista olenko saarnannut jo luomusta, mutta aika monesti lompakon takia joutuu silti valitsemaan sen halvimman tuotteen, vaikka luomua haluaisi. Mutta joissakin tuotteissa se luomu on ainoa vaihtoehto, maksoi mitä maksoi, jos ei esimerkiksi niitä aivan turhia öljyjä halua elimistöönsä.

Eläimenmaito -tuotteissa ei periaatteessa ole mitään väliä onko luomua vai ei, ainakaan oman hyvinvointinsa kannalta, mutta muutenhan se voi olla parempi valinta jos varaa on.

7 vastausta artikkeliin “5.1.2020”

 1. Ei se luomu olisi kallista, jos ei siinä vieressä olisi se rypsiöljytuote joka maksaa jotain?? puoli euroa vähemmän.
  Hintavertailu pitäneekin nyt tehdä sen perusteella, että mitä se sama luomu maksaa eri kaupoissa. Tietenkin joku voi käsittää sen niin, että tässä alettiin hienostelemaan että minäse ostan luomua, mutta niissä tuotteissa joissa se normaalituote on verisuonikelpoinen vaihtoehto, niin sitten voi verrata luomun ja normaalin välistä hintaeroa. Ja sitäkään ei tarvitse verrata, jos päättää syödä vähemmän sitä tuotetta.
  Halpa ruoka jos saa kallista höystöä, se muuttuu keskiarvoisesti sitten kalliimmaksi ruuaksi. Puuro voi maksaa joko mustikoita tai mansikoita. Mutta siinäkin on vaan ostettava se, mitä pitää syödä. Ja voi tehdä ison puuron, ja laittaa vähemmän mansikoita.
  Niinhän se Helppo H. Heikkikin tekee, että laittaa halpaa ainetta kalliin joukkoon, niin saa halvennettua ruokaa. Jokaisesta miljoonasta pullosta jotain lillinkiä, on yks lusikallinen otettu pois niin montako ylimääräistä pulloa saa myydä. Tai sitten laittaa vain kolme katkarapua pitsaan, tai rypsiöljyä sinappiin tai johonki (keksin vain esimerkkejä päästäni, en yritä vihjata mitään tiettyä firmaa).
  Iän kaiken sitä on tehty. Mustikkaämpärin pohjalla sammalta. Viinan tilalla vettä.
  Mutta kun sen tekee omassa kotonaan itselleen, niin sitähän on lähinnä tyytyväinen. Kun se halvempi raaka-aine on just mitä pitikin syödä. Ja monenako päivänä siitä pussista riittää mansikkaa ensi viikolla, kun tänään ja joka päivä laittoi yhden vähemmän.

  1. Juu eli siis se on just se missä se lompakko alkaa irvistämään, eli kun on tarjolla ihan hyvä tuote, joka ei ole luomua, mutta jossa ei ole kuitenkaan öljyä, eikä siinä ole mitään väärää, ja se on ihan hyvä, ja maksaa 1 euron. Niin sitten siinä vieressä on sama tuote, lisäksi vielä luomua joka maksaa 1,60. Niin siinä kohtaa lompuuki saattaa irvistää niin rumasti että ottaa kuitenkin sen halvemman siitä, kerran siinäkään ei ole mitään vikaa sinänsä.

   Sitten on ne tuotteet joissa valinta luomuun on helppo, koska sinne toiseen on pissattu rypsiöljyä. Siinä kohtaa ei hintaero kiinnosta, kun se ei ole edes enää vaihtoehto.

   Vai puhutaanko me nyt taas yhteen ääneen samasta asiasta? 😀

 2. Toki säästämisessäkin voi kampittaa itseään turhaan. Jos sattuu olemaan muutenkin jo sellainen meininki, että säästelee pahvilaatikoita ja viikaa muovipusseja, pinoaa kauppakuitteja ja laittaa vielä sen yhden mansikan takaisin pussiin,
  niin henkisenä terapiahoitona on silloin että ajoittain on hyvä ottaa sellanen iso pussi mansikoita ja keittää siitä soppa.
  Tai kaataa reilusti se koko pussi tyhjäksi, eikä yrittää paketoida sitä enää takaisin jääkaappiin kun siinä on enää 2 mansikkaa, joista toinen oli se vähän rupu.
  Joskus on hyvä ottaa se koko pussi hernemaissipaprikaa, ja kaataa se kerralla ruokaan. Avattu pakkaus on syömäpäätös. Ja avatut nyssäkät ei paranna ravintoarvoaan enää sen jälkeen. Mutta siis en toki puhu tässä itsestäni, vaan näin yleisesti 😀 Ja sitten että syö ihan sitä ruokaa sen ravinnonkin takia.
  Mutta on siinä perää silti. Siinä että joka päiväisistä pienistä lusikallisista kasvaa iso puro. Että jos ryystän huvikseen maitoa janoon, niin sitten aamulla sitä ei ole puuroon. Jos ei ole varautunut.
  Eli mitä syö, sitä pitää nyt oikein arvostaa ja miettiä, että mihin sen luomumaidon pistää. Rinnuksille televisiota katsellessa? Kahen puolen valumina leukaperiä pitkin kohti korvia? Vai jo siinä aukaistessa se purkki loiskauttaa sitä sokkaa vetäessä hyvän lusikallisen puuromaitoa tiskipöyäle?
  Täsä kö ostaa luomua ja muuta, niin sillä ruualla ei parane leikkiä. Ei sillä ennenkää ole leikitty, mutta nyt voi leikkiä sitä leikkiä että vähän mutta laatua. Mietipä se hetki kun heräät aamulla ja huomaat, että maitopurkki on ollut yönsä pöydällä. Nyt se tähän.

  1. Just tänään sain aku ankka raivarit, koska yks appelsiini oli mennyt pehmeäksi ja ruskeaksi yhdestä kohtaa, ja lopulta päätin että se koko appelsiini on kuitenkin jo siinä vaiheessa että se tekee kuolemaa, etten ala kaivamaan siitä ns terveitä osia edes enää syötäväksi, vaan heitin sen kokonaan pois. Oikein kunnolla vitutti se yks appelsiini.

   Siinä on iso ero kyllä muutenkin, vaikka ei mieti edes tuotteen hintaa, niin nyt jos joutuu roskiin laittamaan jotakin, niin kyllähän se vituttaa eritavalla kun ennen oli kaataa puoli litraa vanhaa lehmänmaitoa lavuaariin. En tiedä miksi.

   1. Kyllä mua se hirvitti ennenkin, mutta sitä turrutti itsensä kai, koska se oli jotenkin väistämättömämpää. Eri ruuat ei sopineet yhteen sillä tavalla, kun nyt samasta sitruunasta osaa käyttää mehun toiseen, perkkeet toiseen, ja kuoret kolmanteen asiaan, ja lopulta jämät voi heittää seuraavaan soppaan jne
    Alkaessani kasvissyöjäksi, vietin hiljaisen hetken ja useammankin juodessani viimisiä lehmänmaitoja “pois”.Kun tuntui että se lehmä on äkistänyt nyt turhaan, mutta vielä turhempaan jos se vielä maahankin kaadetaan. Tuntui että jos en juo tätä niin se on väärin, jos juon se on väärin,
    ja sen jälkeen ei ole tullut ostettua sitä enää. Kun oli se hetki etten vois tätä oikein juoda, tieto oli tullut päähän niin ettei paluuta ollut, mutta sitä oli vielä pari desiä.
    Paistoin lättyjäkin osasta ja aamulla oli silmät kuin kusta juoneella jaaralla. Käsitin siinä että vielä huomena on ne pussisilmät ja otanko ne vai sen katumuksen.

    1. Ainiin, ja ennenhän oli sekin, että osti vaikkapa kaalin ja porkkanoita, ja ne vaan eivät menny. Alkoi porkkanassa olla uusi naatti, ja kaalissakin jotain vartta ja siemeniä. Yritti syödä salaattia, ja osa nahistui kun ei vain yksinään kerennyt syyä, vaikka miten yritti.
     Nyt ei enää käy sitä että kaapissa on itäneitä perunoita tai muuta, koska ne ovat se lautasen tähti eikä lisuke, niin ne ei jää sinne muhimaan.

 3. Puhutaan mutta olen ilonen että osasit sanoa taas vielä paremmin. Sitä öljyä on pissattu, ja lompuuki irvistää jne.
  Tällä tavoin mikään keskustelu ei ole turha, vaikka asia pysyy samana.
  Luomu voisi olla ampiaisten tai mehiläisten kannalta ilmastoteko,
  mutta pelkkä kasvinsyöminen on jo niin ilmastoteko että pitää omistaa monta lihaa syövää lemmikkieläintä, ennenkö vastaa lihansyöjää ilmastokuormaltaan.
  Mitä enemmän rötyä siellä lompuukisa on, niin sitä enemmän voi vaikuttaa sillä mitä syö, mutta ko ei ihminen voi syödä silti sen enempää, niin siinäkin lompuukisa on se raja mitä kannattaa ostaa. Vaikka ostaisi kalliimmat tavarat kaappiin, niin ei jaksa syödä yhtään sen enempää perunaa kuin muutkaan: Sitä pitää lähteä lahjoittamaan ja tehdä lisää valintoja.
  Mutta sillä on jo iso merkitys, mitä ei syö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *