4.1.2020

Aamupuntari 78,8 kg 🙁

Eilinen ylensyönti kostautui ja paino lähti heti välittömästi kauheaan nousukiitoon.

Huoltopäivä, pitää värkätä taas sämpylää pakkaseen ja samalla jotakin ruokaa, mutta ensin kuitenkin venytään koko päivä, ja lorvitaan siihen asti että on uusi nälkä.

Tämän kertainen nuudelisotku yllätti, eikä ollut ollenkaan pöllömpää vaikka jääkaapissa aikaa vierähtikin. Kerkesi loppua ennen kuin kyllästyi. Salaattiin vähän ananasta kun pitää niitäkin syödä pois. Oli aika hyvää. Tuo oikea ananas, eli ei säilyke, on kyllä 1000x paremman makuista kuin sokerilillu-säilykkeet. Olkoonkin omassa mehussaan lionneita. Aivan eri hedelmä.

Sitten sitä huoltohommaa.

Kolme pellillistä leipää ja uunijuurekset siinä pilkkoo odotellessa. Tein myös lisää Gregerin mausteseosta purkkiin valmiiksi.

Taas syödään.

Sitten tuli tehtyä pieni virheliikku ja lähdettyä kauppaan. Alunperin piti ostaa vain soija- ja kauramaitoa, mutta lähti mopedi käsistä. En ostanut silti mitään typerää, eipä tässä oikeastaan juuri koskaan osta kaupasta enää mitään kuraa, mutta nyt palanut nappulaa pikkuisen turhan nopeasti jo heti kuun alussa.

Pitää alkaa syömään kaappeja tyhjäksi tämän jälkeen.

Innostuin tuosta mustaherukkamehusta aika paljon, koska siis on ollut mielessä jo pitkään, että miten saisi marjoja syötyä enemmän? No mehu! Siinä ratkeaa kaksi asiaa kivasti, samalla kun saa vielä muutakin juotavaa kuin ainainen vesi ja vissyvesi. Pakko testata puolukkamehua ja karpalomehuakin seuraavaksi.

Marjamehu, ja tietenkin marjasmoothiet ja sen semmoiset on parempi vaihtoehto, kuin hedelmämehut ja smoothiet, esimerkiksi appelsiinimehu ei ole oikein hyvä juttu. Se hulahtaa vatsalaukun läpi liian nopeasti, ja maksa joutuu heti töihin ja munuaiset ja … Tai jotain muistan lukeneeni, en ole lääkäri, älä ole sinäkään. Mutta kuitenkin marjoista tehdyt litkut eivät olleet jostakin syystä niin pahoja, kuin hedelmämehut. Liekö syynä hedelmän sokeri vs marjojen sokeri. Voisi olla. En tiedä. Otan selvää kun aika on otollisempi.

No tuollahan aiheesta olikin juttu. Laitetaan taas toivotaan toivotaan linkki, jos se säilyisi samana vuosien päästäkin:

https://nutritionfacts.org/video/green-smoothies-what-does-the-science-say/

Lyhyesti tuossa sanotaan, että esimerkiksi omenan syöminen kokonaisena, kuidut säilyy kyytissä koskemattomana, ja verensokeri tietenkin nousee, mutta sitten kun se laskee, niin se ei kuitenkaan laske mahdottoman alhaiseksi. Kun taas sitten jos tempaisee omenamehua, kuidut menee muusiksi, ja sen takia elimistö sitten ylireagoi ja verensokeri tippuu liikaa alas tullessaan, ja siitä seuraa sitten tietenkin jotakin insuliini juttuja. Mutta marjoilla tätä ei tapahdu niin paljon, vaikka ne vetelisi smoothiena naamariin.

Mikäli oikein ymmärsin, niin jopa kun marjoja laittaa smoothien sekaan, vaikka siellä vähän hedelmämehuakin olisi mukana, niin se silti kompensoi ja auttaa vähän sitä kokonaisuutta. Eli nestemäisenä marjat on parempi juttu kuin hedelmät.

Mutta juomapuoli ja miksei smoothietkin rupesi kiinnostamaan. Tehosekoitin tuolla pöydällä odottelee että pääsisi pärisemään. Aloitetaan kuitenkin näillä mehuilla ensin, ja ihmetellään smoothie juttuja myöhemmin. En ole muutenkaan oikein koskaan ollut minkään smoothien perään, mutta mehuja olen kyllä lipittänyt koko elämäni. Ne halvimmat appelsiini- ja omenamehut kaupasta haettu monesti, ja revitty suoraa purkin suusta puoli litraa aamulla ensimmäiseksi. Kivasti starttaa päivä kun laittaa elimistön solmuun heti aamusta.

Tuore leipä on tuore leipä. Mukissa oli vähän marjamehun jäämiä enkä edes huuhdellut. Kaikki talteen 😀

2 vastausta artikkeliin “4.1.2020”

  1. Miten ihmeessä saat noista sämpylöistä noin upeita. 3 pellillistä vielä. Aineita sopivasti kun noin kauniin näköisiäkin. Minun reseptillä niistä usein tulee kuin hannatädin kakkuja. Liian paljon jauhoja…Lisään vielä pellavasiemen rouhetta, niin sekin kopristaa. Maku hyvä mutta…

    1. No mie laitan 12 dl täysjyvävehnäjauhoa, 4 dl ruisjauhoja ja 4 dl kaurajauhoja. Sitte pari ruokalusikkaa leivinjauhetta, 1 tl suolaa. Yleensä n. litra kaurajuoma(tällä kertaa puolet siitä vettä). Uuni 200 astetta ja 19-21 minuuttia.

      Nyt tein kuitenkin vähän eri tavalla kuin ennen olen tehnyt, eli testasin että mitä jos ei tekiskään sämpylöistä niin pyöreitä, koska aina lautasella ne keikkuu ja kurkut tippuu lattialle, muttei silti liian littanoita, että ne saa kuitenkin veitsellä halki. Jos nuissa jotakin eroa on entisiin mitä oon tehnyt, niin se on se muoto. Ehkä se vaikuttaa siihen miten ne paistuukin. Mutta näin teen jatkossakin tää oli parempi juttu näin 😀

      Niin siis tuolla määrällä aineksia saa 2 pellillistä. Sitten viimisen pellillisen tein luonnollisesti taikinaan kaikkia nuita aineksia puolet eli 6 dl + 2dl + 2 dl ja suolaa perään. Ja tämän viimisen pellillisen tein melkein kokonaan että laitoin pelkästään vettä, kun kaurajuoma loppui. Lisäksi koitin tähän viimiseen peltiin laittaa sekaan kuminansiemeniä, mutta en oikein tykänny mausta. Kyllä se silti menee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *