1.8.2019 Ensimmäinen kuukausi takana

Aamupuntari 93,5, lihominen jatkuu… Tai no siis samassahan tämä paino on nyt vähän aikaa pysynyt rajun laskun jälkeen. Ei saa vitsailla liikaa kun kaikki eivät ymmärrä.

Mikäli luotamme kaikkiin puntareihin lähtöpainoni oli 100,8 kg , ja siitä ollaan tultu alaspäin tähän 93 kg tietämille, tietenki alakanttiin pyöristettynä. Kilot pyöristetään 0,9:stäkin alaspäin. Joka tapauksessa se 7 kg lähti vain painoa ensimmäisen kuukauden aikana, sen kummemmin elämänrytmejä muuttamatta. Liikuntaa on samanverran eli ei paljoakaan, ja sitä rataa. Pelkästään siis ruokavalion voimin.

Loput läskit taitanevat kaivata vähän enemmän pyöräkilometrejä, mutta katsellaan nyt.

Herätys! Jaksoin porkkanaakin raastaa mukaan. Ilman tätä blogia en olisi tehnyt salaattia lainkaan, kun ei vaan olisi huvittanut. Siksi tästä blogista on hyötyä, kun tämä on sellainen peli nyt mitä pelataan. Auttaa meitä onnettomia, joilla ei muuten pysy palikat järjestyksessä. Suosittelen lämpimästi vaikkei kukaan sitä sitten lukisikaan.

Blogin ympärillä on kohissut, ja kommenteissa keskustelu käy kuumana. On aivan pakko tähdentää muutamia seikkoja vielä siitä suolan käytöstä.

WFPB teemahan sanoo, että EI lisättyä suolaa. Siihen siis pyritään, vaikka myöhemmin sitten pieni ripaus suolaa sallittakoon, jos maustaminen muuten epäonnistuu. Jotakin siis menee pieleen, ei siis pelkästään tavaksi, vaan joskus kun on pakko.

Se on ainakin minun käsitykseni siitä asiasta, ja neuvo jota noudatan.

Pidän myös erittäin merkityksellisenä sitä, että vaikka se ruoka maistuisi aivan karmealta. Esimerkiksi suolaton hernekeitto niin voi namimaiskis saatana. Niin silti ensimmäiseen kuukauteen ei sen suolan kanssa siitä huolimatta kannata värkätä yhtään, vaikka se pieni ripaus olisikin sallittua silloin tällöin.

Ja syitä siihen on useita

Sinun pitää antaa reilusti aikaa makuhermoille tottua siihen suolattomuuteen, ja siihen miltä se ruoka oikeasti maistuu. Koska sen jälkeen sinä maistat mistä tahansa ruoasta sen pienen ripauksenkin suolaa, ja yhtä voimakkaana kuin teelusikallisen suolaa. Sen ansiosta et sitten tulevaisuudessakaan tarvitse etkä kaipaa sitä suolaa niitä entisiä määriä!

Mutta mikäli siirryt siitä entisestä suolapurkin käytöstä jatkamaan sitä samaa linjaa vihannesten puolelle, niin kaikki on yhtä tyhjän kanssa. Maistat vain suolan ja suolattomuuden kunnolla, vaikka vihannekset maistuvat itsessäänkin aina joltakin.

Myöskin jos olet huolissasi verenpaineesta yms. suonien kunnosta, niin on hyvä olla kokonaan ilman suolaa pitempi hetki. Muistaa vaan ne jodi tabletit, aina.

Ja tietenkin kokkaustaidot kehittyy, joka sitten edesauttaa että voit jatkaa suolattomalla linjalla hymyssä suin. Joudut miettimään erilaisia yrttejä ja yrttisekoituksia, ja ehkä sellaisia mausteita joista et vielä ole kuullutkaan, eikä niiden nimiä osaa lausua. Garham shalamsa? Vai mikä se oli? Piti oikein käydä kesken kirjoituksen katsomassa, eli se oli Garam Masala purkki, missä lukee oikein isolla 0 % ja ei lisättyä suolaa! Tuohan olikin sitten vain mausteseos, puissa ei siis kasva Garam Masalaa, mutta kuitenkin. En minä sitä tiennyt.

No nyt kun ollaan oltu ilman suolaa, pois lukien parina kertana vedellä jatkettua soijakastiketta pari tippaa pastan päällä, niin voisin ehkä sinne pakastettuun hernekeittoon ainakin laittaa sen ripauksen suolaa.

Mitä se ripaus nyt sitten tarkoittaa? Yritän selventää asiaa kuvien avulla.

Tämä toimikoon suolapurkkina tämän askartelutuokion ajan. Emme siis käytä suolasirotinta, koska siitä aina lipsahtaa liikaa, vai eikö muka lipsahda? oho, nyt meni vähän, noooh… Se sitte vähä janottaa.

Siinäpä on ylhäällä virallisen mittalusikan suolakekoja. Sitten ihan huvikseni leikin että on jokin ruoka lautasella ja siihen laitan suolaa nyt vanhaan malliin. Se vastasi jotakin 1/4 ja 1/2 teelusikan välimaastoa.

Mutta sitten otin tuolta purkista sen “pinch” eli ripaus suolaa. Ja jos joku ei tiedä mitä se tarkoittaa, niin tässä esimerkki:

Sormet levitetään kuin… ne olisivat valmiina tarttumaan johonkin pöydälle takertuneeseen pieneen paperinpalaseen, joka pitää saada siitä kynsittyä pois.
Ja yhtäkkiä ne sormet napsahtaa yhteen niin että paukahtaa, ja saalis on ansassa!! Ei mahdollisuutta paeta enää, turmio tuli!
Ja siinä meillä on nyt saalina sitten se kuuluisa pienen pieni ripaus suolaa. PINCH!

Suola ei maksa juuri mitään, joten voit leikkiä siellä kotona itsekin näitä askarteluleikkejä. Laita saman verran suolaa aina paperin päälle, mitä menee keittoonkin, ja mihin vain, ja katso millainen keko paperille muodostuu.

Tuollaista jotakin rasiaa voi yksinään pidellä sitten vaikka pöydällä, ja siitä sitten nipistellä silloin kun on pakko. Siskoni keksintöä sekin.

Vieraillehan tuosta ei tarjoa, mutta he todennäköisesti kaipaavat suuri reikäistä puolen kilon sirotinta muutenkin, niin sen voi antaa sitten heille, vaikka mukaan muistoksi.

Sitä tarkoittaa ripaus suolaa. Onko asia nyt selvempi?

Tässä pitäisi keretä kauppaan, ja se laivareissukin ja mitä tässä nyt taas tapahtuu kohta on nälkä.

Kauppareissu:

Nyt osteltiin vähän jauhoja ja tarkoitus tehdä leipiä Silja Linen päiväristeilylle, kun en luota saako siellä oikeasti ruokaa. Varmasti saa ja voi valita salaatteja buffetista 26 euron edestä, mutta onko niissä öljyä ja sokeria ja kaikkia kivaa mitä ihmiset tykkää syödä makeaa. Varotoimi, jos sieltä jotain löytyy niin syödään sitten sitä. Toki tuolla lukee ettei omia elintarvikkeita saa viedä sinne. Saa nähdä kärähdänkö tulliin itsetehdyn leipäni kanssa.(lisätty myöhemmin: heti ohjattiin turvatarkastukseen, muttei eväitäni viety vaikka reppu penkaistiin. Nauratti kyllä. Olisi tehnyt mieli alkaa selitteleen, että siis vain siksi on eväät koska… nyt ne taisi pitää vain köyhänä, jolla ei ole varaa buffetteihin. No sekin on totta. Joissakin tilanteissa on vaan parempi olla puhumatta ylimääräisiä.)

Sitten pitää tietenkin ennen leipomista syödä:

Kuivia täysjyväriisejä perunaa papuja… Sitä aikasempaa sotkua siis on vielä jäljellä, mutta nyt kun lisäsin siihen kostukkeeksi vähän tomaattimurskaa niin rupes maistumaan.

Jahas, nykyään kun ei enää ruokalepoja tarvitse läskin mahansa alla niin taidan aloitella tuon leipomishomman. Kohta saa nauraa.

Tämä ohje on napattu siskon kirjastosta lainaamasta keittokirjasta:

  • 3 dl grahamjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • 3 dl vettä tai kauramaitoa
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
  • ½ dl tuoretta basilikaa hienonnettuna

Sitten alkaa säveltäminen, koska tuostahan jää tietenki suola ja öljyt pois. Öljyn voi kuulemma korvata omenasoseella, sitä pitää testata. ja kaikki tomaattiin liittyvät sanat korvaan tomaattimurskalla. Basilikan unohdin kauppaan. Vehnäjauhot korvaan kaurajauholla.

Strugglen luona tätä jo kerran kokeiltiin, tai siis katselin vierestä ja nappasin kuvat matkaan oppikoulusta, ja hyviä niistä ainakin silloin tuli. Nyt sitten kokeillaan yksinään, ja tässä on koko ilta aikaa onnistua, jos ei heti toimi. Aineksia piisaa. Pelijättää…

Suolan määrä ei ole varmasti enää pahaa sitten sämpylää kohti vaikka sitä laittaisi jonkun verran, mutta jos menee ilman, niin miksi lisätä ollenkaan? Sen takia vain että ohjeessa lukee, että laita suolaa?

Kaurajauhoja, leivinjauhetta, omenasosetta, tomaattimurskaa, kauramaitoa ja grahamjauhoa.
Nämä unohtui eli auringonkukansiemeniä

Ensin sekoitellaan kuivat aineet keskenään:

leivinjauhetta, auringonkukansiemeniä, kaurajauhoa, grahamjauhoa astiaan ja sekasin.
sitte sekotellaan tomaattimurskaa 2,5 dl, ja kauramaitoa 1 dl, ja 2 rkl omenasosetta sekasin, ja se kaadetaan tuonne jauhojen sekaan.
Tämmöstä tästä taikinasta nyt tuli, en tiiä onko oikein.
Kauhalla mätkin 5 suurinpiirtein samankokosta levyä.

Sitte voiki lähtiä 11 minuutiksi pellaan Nintendoa. Ja kun kello kilahti niin:

Kyllähän näitä syö.

Aineksia jäi sen verran, että tein suoraan toisen satsin. Siihen pistin maitoa 2 dl ja tomaattimurskaa 1,5 dl. Niistä tuli sen myötä vähän vaaleampia väriltään, mutta sen lisäksi laittelin sinne jauhoon kuivattua ruohosipulia, basilikaa, valkosipulijauhetta ja mustapippuria, ja leivän maku parani huomattavasti.

Elikkä tässä oli ohje siihen perusmalliin, mutta suosittelen säveltämään sitten sinne heti jauhojen sekaan jotain omia kokeiluja, mistä nyt sattuu tykkäämään. Yrttejä ja mausteita mitä vaan.

Mutta kyllä näillä leivillä yksi laivareissu tehdään helposti. Malttais nyt olla vaan syömättä kahta pellillistä.

Iltapala:

Page 1 of 31
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31