12.1.2020

Aamupuntari 78,5 kg 😐

Karseita uutisia sai taas lukea. Tai noh, viihdeuutisia kai nämä kaikki on näissä pilipalilehdissä. Suomalaisen iltapäivälehden kautta kuitenkin eksyin katsomaan tuota listaa eri ruokavaliosta Us News sivustolta.

Laitetaan nyt linkki ja toivotaan että se säilyy:

https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall

Joka tapauksessa, oli maailman 35 parasta ruokavalioa listattuna, ja voittajaksi pääsi millä lie perusteella: Välimeren ruokavalio.

En löytänyt koko listalta tätä Whole Food Plant Based ruokavalioa, ainakaan sillä nimellä, mutta sen täytyy olla sitten tuo Engine 2 – dieetti tuossa listalla, jonka kehittäjänä on Dr. Esselstynin poika Rip Esselstyn. Huvittaa kyllä tämä eri ruokavalioiden tehtailu 😀 .

Joka tapauksessa Engine2 on rankattu vasta paikalle #18. Pitää toki muistaa, että millä perusteella on päätöksiä tehty.

U.S. News ranked the 35 diets below with input from a panel of health experts. To be top-rated, a diet had to be relatively easy to follow, nutritious, safe, effective for weight loss and protective against diabetes and heart disease.

Elikkä ensimmäisenä mainittu kriteeri parhaisiin pisteisiin, on verrattain helposti seurattavissa oleva dieetti, sitten mainitaan että dieetin pitää olla ravinteikas, turvallinen, tehokas painonpudotukseen, ja antaa suojaa diabetestä ja sydänsairauksia vastaan.

No sen on maailmalle todistanut jo Dr Esselstyn sekä Dr Greger ettei WFPB:ä tehokkaampaa ruokavalioa sydänsairauksiin ja ylipäätään sairauksiin ole olemassa. Aina voi silti verrata, että joku “Välimeren dieetti” on parempi, kuin sitä joku toinen huonompi. Aivan kuten kasvismargariini alentaa kolesterolia. Niikö se tekkee? Tarviiko sitä kolesteroolia tukkia sinne suoniin alunperinkään? Että sitte tarvii lissää jotaki toista hyvvää rasvaa leivänpääle alentaan sitä hyvänmakuista rasvaa siellä suonissa?

Tässä jonkinlainen video jonka löysin Dr Esselstynin kertomana, ja joku toinen vielä selventää jos jäi epäselvää.

Mutta miksi tuo Engine2 ruokavalio on sitten listalla vasta sijalla 18# ? Ja se Välimeren malli on 1# ?

U.S. News experts rank the diet in the middle of the pack on most measures – while whole, plant foods are undeniably healthy, all of its “don’ts” can make it exceptionally difficult to stick to long term.

Eli Engine2 dieetti on rankattu vasta noin puoleenväliin listaa sijalle 18# sen takia, että vaikka prosessoimaton ruoka ja kasvisruoka on kiistattomasti terveellistä, kaikki tämän kyseisen ruokavalion kiellot(eli mitä ei saa syödä), voivat tehdä sen poikkeuksellisen vaikeaksi noudattaa pitkällä tähtäimellä.

Se on se syy miksi se on niin HUONO. (?)

Kun taas Välimeren dieetissä saa kaikkia hyviä öljyjä lotrata joka paikkaan ja syödä kalaa, ja kikkeliskokkelis saa viiniäkin juoda lasillisen aterian päälle jos siltä tuntuu. Ompa se kivvaa 🙂

En väitä etteikö tuo kyseisen listan voittaja “Välimeren malli” olisi todellakin parempi kuin jokin huonompi, mutta mitä helvettiä on sitten ne 16 muuta dieettiä vielä näiden välissä?

Onneksi ei tarvitse edes ottaa siitä selvää, kun nämä kriteerit kerran selvisi jo että millä perusteella nämä kaikki on lyöty järjestykseen. Ja nämä kriteerit ovat asettaneet paneeli erilaisia terveyseksperttejä.

No, se siitä listasta kuitenkin tämän blogin osalta.

Se on valtavaa sodankäyntiä yleisesti kaikenlaisilla uutisilla, varmaan muissakin asioissa kuin vain näissä ruokahommissa, mutta eri tahoilla on hoppu puskea kaikenlaista informaatiota sekä tukemaan omia agendojaan, että sotkemaan jo sitä varsinaista, sanotaanko rohkeasti, että totuutta.

Eli kun on kiistatta selvää, vaikka että ne juurekset, muut vihannekset sekä täysjyväviljat, hedelmät ja marjat ovat terveellisin ruokavalio ikinä kaikilla mittareilla, piste. Niin siihen on hoppu tietyillä tahoilla tulla väliin ja omia tavallaan sitä totuutta, ja sen jälkeen muokata sitä, eli toitottaa sitten siihen päälle vielä lisäksi jotakin vaikka tähän tyylin:

“Parhaaseen ruokavalioon kuuluuvat juurekset, muut vihannekset sekä täysjyväviljat, hedelmät ja marjat, sekä päivittäin hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä ja kalaa, vähärasvaiset maitotuotteet, lihaa pitää syödä kohtuullisesti. Punaista lihaa sekä prosessoitua ruokaa pitää yrittää vältellä.”

Eli totta joo, ainakin aluksi.

Sen päälle hoetaan, että missä ruoassa on mitäkin ainetta, eli vaikka lihassa on proteiinia. Se on oikea proteiininLÄHDE! Ja siitä jää käsitys, että jos et sie lihhaa syö, niin kuulessie ootassie…

Ja ne kaikenmaailman uutiset ja top 35 erilaista ruokavaliota, on vain kasattu sen tieteen eli faktan päälle. Siellä se totuus lojuu sitten sen kauhean paskakasan alla, joka pitää ihmisillä ensin penkoa läpi ennen kuin sen vihdoin löytää. Ja siinäkin vaiheessa saattaa olla jo aivan sekaisin, että mikäköhän paska tästä kasasta nyt on sitä oikeaa tietoa, kun kaikki näyttää samalta paskalta kuitenkin vierekkäin. Siinä käy myös niin, että kun jo näkee kauempaa pelkästään sen massiivisen kasan, niin ei kiinnosta edes yrittää lähteä lapioimaan ja selvittämään sitä totuutta sieltä esille. Liian työlästä. Kuunnellaan mieluummin laillistettua ravitsemusterapeuttia, joka sanoo että hyviä rasvoja ja öljyä, sekä lohta ja levitteitä leivän päälle.

Tuo edellä mainittu top-listakin perustui sitten lopulta osittain vain paapomiseen. Engine2 on siis vaikea dieetti, eli se ei ole kiva. Ei sillä halua kukaan leikkiä.

Mikä siitä tekee sitten muka vaikeampaa kuin muut? Koska jos jätetään esimerkiksi ruoanlaitossa uunijuureksista se öljy pois, niin vähemmänhän se työtä vaatii, kun jotakin jätetään pois? En tajua miten ruoan valmistamisen muuttuu sillä vaikeammaksi?

Itselläni tulee mieleen se, että ravintolat ja ruokapaikat ei välttämättä tarjoa juuri sellaista ruokaa tällä hetkellä, joten onhan se vaikeaa menevällä rekkaihmisellä ostaa tienpäältä ravintoloista ja huoltoaseman ruokalasta terveellinen ateria, ja näin ollen pitää kiinni “vaikeasta” ruokavaliostaan.

Vituttaa muuten tuo Engine2 nimi, mutta WFPB dieetti on vissiin huonompi nimi brändille. Tai sitten sitä ei voi sillä nimellä kutsua, koska johonkin ateriaan on laitettu tippa prosessoitua kaupan ketsuppia. Taas lisää sotkua vaan siihen paskakasaan hämmennystä herättämään.

Tähän loppuun voisi kertoa, kun nauratti tuossa iltapäivälehden uutisessa yksi lause:

“Syö ruokia, joita sinua on aina kehotettu syömään, kuten hedelmiä, kasviksia ja proteiineja.”

Pittääkö ne proteiinit nyt sitten kuoria ennen kuin ne keittää? Entä pittääkö se proteiini pestä ennen syömistä? Voiko sen proteiinin viipaloida ja pistää vaikka pakkaseen?

Missä vitun vaiheessa proteiinista on tullut ikään kuin jokin ruoka? Hedelmiä, kasviksia ja proteiineja?

Tuo jaksaa naurattaa, mutta surullista on se, ettei tuo todellakaan ole ensimmäinen kerta kun siitä proteiinista puhutaan tuolla tavalla. Paskaceko.

Se on kauheaa sotaa, tosin tuo kyseinen proteiini juttu voi olla vain tahatonta typeryyttä kirjoittajan puolelta, eikä tahallista, mutta kyllä se on tahallista kuitenkin miten ihmisiä sillä proteiinilla yleisesti uhkaillaan ja pelotellaan.

Hömppäuutisiahan nuo tietenkin on muutenkin, että aivan sama vaikka ne artikkelitkin olisi kaikenkaikkiaan ihan päin vittua kirjoitettuja. Ja tiedän kyllä että siellä on tohtoria taustalla, ja kaikki perustuu heilläkin tieteeseen.

Tiedehän pyrkii aina kertomaan totuuden, jonka perusteella henkilö itse saa sitten tehdä omat ratkaisunsa, esimerkiksi ruokavalionsa suhteen. Mutta tuossakin vaikka tiedettä on taustalla, ja terveysekspertit asialla, oli dieetit parhausjärjestyksessä aivan muista syistä kuin tieteellisistä seikoista. Mutta näyttäähän tuo että se on tiedelehti kuitenkin? Tekniikan Maailma- lehdessäkin on muuten kaikenlaisia ruokajuttuja. Se ei liity taas mihinkään tulipahan vain mieleen.

Ilkeää tuo ihmisten paapominen. Tieteen(totuuden) ja henkilön väliin tullaan sähläämään joko ilkeyttään, typeryyttään, tai sitten suurimpana sählääjänä on tietenkin aina nämä business/yritys/teollisuus tahot, sekä muut rahantekoa yrittävät laillistetut elämänvalmentajat. Näistä elämänvalmentajista voisi mainita sen verran, ettei osa niistä tietenkään ymmärrä eikä tiedä edes olevansa väärässä. Eilen oli myös televisiossa haastateltavana laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla oli kaksoisleuka. Sanoi että joskus perjantaisin menee lakua ja siihen hyvä sarja, niin on aika hyvä combo.

On siis todella kurjaa kun se miettiminen tehdään meidän kaikkien puolesta, monesti meiltä kysymättä ja meille totuutta kertomatta. Paneelillinen terveystarkastajia voisi miettiä, että kuules Pirkitta, me ollaan nyt kaikki täällä sitä mieltä, että kun sie painat jo yli 115 kg, ja sulla alkaa todennäköisesti olla kohta jo orastavia sydänvaivoja ja diabetes, niin sulle ois nyt parasta alkaa tämmöselle “Välimeren dieetille”. Saat juoda öljyä ja syyä kallaa ja avokaadopaahtoleipää! Pähkinöitä joka päivä! Tuo Engine2 on kyllä kaikille ihmisille joka suhteessa aina parempi ja terveellisempi, mutta monelle, ja varsinkin sulle Pirkitta se on aivan liian vaikia pitkällä tähtäimellä, kö sie olet tuomonen herkkusuu! hihi hihi

No niin syödäämpä jotakin pahaa ja vaikeaa pitkällä tähtäimellä koko päivä:

Aamupalaksi tortilla:

Välissä ravistellaan tehosekoitinta:

Mustikka, mansikka ja mustaherukka + luomukauramaito pirtelöt

Hedelmäkeikka kauppaan:

Kauppareissun jälkeen ollaankin voimakkaita ja syödään kaksi tortillaa

Päätin seuraavaksi koota lautaselle laihdutuksen estäjiä, jotka taas ei suosituksiin varmastikaan kuulu, mutta joskus joutuu ajamaan keltaisia päin.

Sattuneesta syystä kävin vähän ajokoulun oppitunteja ja tehtäviä tässä läpi jokin aika sitten, ja siellä oli video, ja siihen liittyvä kysymys. Videossa valo oli vaihtumassa punaisiksi, keltainen valo siis paloi jo, ja video pysäytettiin siinä kohtaa, ja kysyttiin että mitä seuraavaksi tapahtuu? Vastaus oli että ollaan jo niin lähellä valoja, vauhti on turhan kova, ja takanakin on autoja, joten on turvallisempaa tällä kertaa ajaa päin keltaisia, ja se on myös sallittua siinä tapauksessa, kun ei enää ole turvallista pysähtyä yhtäkkiä. Mutta yleisesti keltaisia päin ei saa ajaa!

Niin tässä on nyt vähän se sama tilanne seuraavan syömisen kanssa:

Mehua suklaata pähkinöitä ja pullaa! Koskaan ei saa ennää mittään ikinä!

Keittelin tänään myös mustaherukkamehua, ja tällä kertaa en kaatanut kaikkia suoraan pulloon ja vienyt parvekkeelle jäähtymään, vaan jätin vähän kattilaankin sitä mehua pohjalle, lisäsin vettä ja kiehautuksen jälkeen laitoin sinne mausteita: Inkivääriä, ceylonkanelia, kurkuma, mustapippuri ja sitruuna. Kaikkea vähän, ei liikaa.

Siitä tuli glögiä. Siltä se ainakin minusta maistui, en tiedä onko oikeassa glögissä jokin aine, mikä siitä tekee sitten vasta oikeaa glögiä, ja kaikki muut tämmöiset itse tehdyt glögit, jotka maistuu glögille, eivät kuitenkaan täytä glögin kriteereitä, mutta hyvää tämä oli joka tapauksessa.

Yhtäkkiä piti saada appelsiinikin:

Se on niin kuin limukka mutta parempaa. Jaffa-limukka ei vaan maistu läheskään niin paljon appelsiinilta. Ennen olin kyllä sitä mieltä, että se Jaffa maistuu enemmän appelsiinilta kuin appelsiini itse, mutta makunystyrät oli rai… epäkunnossa siinä kohtaa. Väärin ohjelmoituna.

Iltapalat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *