19.11.2019

Aamupuntari 82,4 kg 🙂

Se on aina kiva kun puntarissa näkyy uudet pohjat. Tutkimuksen mukaan siis täysi jysäys lasagnea yötä vasten laihduttaa kovasti.

Tänään katsoin 2. jakson siitä Parhaat ruokavaliot ohjelmasta Yle Areenassa. On se vain hurjaa hommaa. Ja kurjaakin näyttää olevan välissä.

Se 5+2 dieetillä oleva pariskunta vietti paastopäivää, ja kertoili kuinka ikävää se välissä on kun on mielitekoja, ja mentorilta kyseltiin että no mitä voisi ottaa jotakin napostelua paaston aikana. No omenaa voi vähän nokkia? Sitten kysyttiin, että kun on töissä jotakin raskasta ja tarvitsee energiaa, tai mitä pitää tehdä kun paastopäivälle sattuu vaikka jokin tilaisuus, esimerkiksi työpaikalla palaveri ja joku sanoo, että tilattasko pitsaa?

No vastaus kaikkeen on että sitä paastopäivää voi aina siirtää, ja tervettä järkeä saa käyttää. Vähän niin kuin lihaakin suositellaan syömään kohtuullisesti, ja suolaakin käyttämään kohtuullisesti. Se on nähty miten siinä sitten lopulta käy. Mutta onhan tuo 5+2 kuitenkin melkoista miettimistä ja vekslaamista. Ja kärsimystä, kun sanovat että mitä kaikkea pitää yrittää paastopäivinä, ettei miettisi koko ajan sitä syömistä, ja sitä ettei saa syödä. Pitää siis pysyä kiireisenä ja keksiä koko ajan muuta tekemistä. Pitää keksiä jotakin muuta mietittävää. Keksiä.

Sitten tulee taas vähähiilihydraattisessa dieetissä hyviä vinkkejä, ja puhutaan kananmunasta. Kananmuna on kuulemma maailman paras raaka-aine. Kotona siis pitää olla aina helvetisti kananmunia. Niitä voi keittää, paistaa, tehdä kokkelia ja munavoita ja vaikka mitä! Cappucinon tilalla aamuisin voi juoda kananmuna lattea! Tuossa sanottiin ettei ole hyvä kärsiä nälästä. Siksi on hyvä olla aina muna taskussa. Ja tuo pariskunta olikin jo ihan totaalisen kyllästyneitä kananmuniin, eikä aikaa ole mennyt kuin 18 päivää. Nuori pariskunta, enää 55 vuotta niitä kananmunia syötävänä. Kyllä ne makunystyrät niihin tottuu kun jaksaa vain painaa.

Tässä kun on tätä blogia kirjoitellut, ja tutkinut asioita monelta kantilta, ja on itse aivan varma hyvinkin monesta asiasta, niin silti en oikein uskalla alkaa kirjoittelemaan mahdollisille lukijoille suoraan mitään neuvoja ja vinkkejä, ja korostan aina että tehkää ne omat ratkaisut ja tutkimukset. Olen siis melko varovainen minkälaisia neuvoja lähtisin tässä jakamaan, suoraan päin näköä kellekään, ja kerron mieluummin vain omista päätöksistä ja ratkaisuista, ja miten olen niihin päätynyt. Ja kananmunia en kyllä saatana syö, enää ikinä.

Niin tuntuu kyllä melko hurjalta katsoa tuommoista ohjelmaa, missä joku nainen vaan puskee surutta neuvojaan menemään, ja väittää kananmunia maailman parhaaksi raaka-aineiksi:

“Jos vaikka lapsi yöllä itkee, niin jääkaapissa on hyvä olla keitettyjä kananmunia.”

“Valmiiksi paistettujen munien väliin voi laittaa vaikka juustosiivun. Se on kuin voileipä.”

En myöskään syö ikinä enää varsinkaan juustoa, enkä voita. Siis tuo nainen on kuin se kissaa silittävä päällikkö suoraan James Bondista, kun tätä ruokavalio asiaa tarkastellaan tieteellisten tutkimusten pohjalta. Silti se saa olla tuommoisen Ylellä esitettävän asiaohjelman mentori. Ja minä täällä varon sanomisiani omassa pienessä blogissa, jota lukee kolme ihmistä.

Sitten vegaani pariskunnalla oli vähän vaikeuksia kasvisruoan kanssa. Lähinnä se ongelma, ettei ruoka maistu oikein hyvältä, ja on vähän tylsää.

Tästä toivoisi kyllä puhetta lisääkin, koska niin se on, ettei siinä välttämättä auta vaikka olisi kaikki mausteet suolat ja sokerit heti alusta asti käytettävissään, kun kasvisruokaa alkaa laittamaan, se ei maistu välttämättä hyvältä. Niihin kaikkiin uusiin makuihin pitääkin tottua! Ja siitä ei puhuta koskaan ikinä missään. Makumieltymykset on muokattava ihan uusiksi, ja se vie AIKAA! Ja lisäksi se vie 10x enemmän aikaa, jos jo lähtöjään on muutenkin kokkina aivan täysi tunari!

Mutta se on vain fakta, ja olisi helpompaa ehkä motivoitua kun sitä painotettaisiin jo ennen kuin kukaan siirtyy kasvisruokavaliolle, että ikävä kyllä se vaatii sinulta pienen uhrauksen sekä urheilusuorituksen, mutta kaikki kilpailuun osallistujat saavat palkinnon varmasti, ja ruoka alkaa maistua.

Vegaani mentori kävi pariskunnalle viemässä reseptejä ja kokkailivat siellä jotakin, ja kyllä se rupesi pariskunnalle heti maistumaan, mutta kuitenkin, siinä ruokavaliossa on pysyttävä pitempään, ja se ruoka kyllä alkaa maistua aina paremmalta mitä pitemmälle mennään, ja entiset makumieltymykset pikkuhiljaa unohtuu. Keksiä…

Seuraavaksi oli ruotsalaisten suositusten mukainen dieetti. Ja pakko sanoa ettei se nyt kovin pahalta näyttänyt, ainakaan se linja mitä tuo mentori tuossa esitti ja ruokia laittoi. Mutta tämäkin on aina että mihin vertaa, koska WFPB verrattuna siinä ollaan kuitenkin vähän vielä vinossa, muttei taas läheskään yhtä pahasti kuin jossakin vähähiilihydraattisessa dieeteissä ja muissa värkkäämisissä. Totuus vain tahtoo olla, että yleisistä suosituksista kuitenkin aina suositaan eniten vain sitä yhtä lohkoa, missä ovat ne ruoat jotka maistuvat niin ihanilta. Röh röh ja oink oink.

Viimeinen jakso tulee vasta neljän päivän päästä, jossa sitten tarkastellaan lääkärin antamia tuloksia verikokeista, että miten on kukainenkin dieeteillään pärjännyt. Mitään kovin suurta johtopäätöstä niistä tuloksista varmaan ei kannata vetää. Aikaa on mennyt ilmeisesti vain yksi kuukausi, ja kyse on vain yhdestä pariskunnasta per dieetti. Jäämme kuitenkin mielenkiinnolla odottamaan tuloksia.

Mutta nyt lähtee tämmöinen dieetti:

Ei se nyt kovin kaunis ateria ole, mutta onhan se helvetin hyvää lasagnea.

Miksausopiskelua loppuilta kunnes taas syödään.

Nyt vähän retkahti kun tuli televisio-hetki, ja piti saada neljä suklaapalaa, ja neljä saksanpähkinää. Heti se tietenkin näkyy vartalossa tuommoinen ylenpalttinen herkuttelu.

2 vastausta artikkeliin “19.11.2019”

  1. Hyviä artikkeleita. Nuo pitäis julkaista
    mutta irrallisena ehkä vaikea saada vakuuteltua missä mennään oikeastaan pieleen noissa vaihtoehdoissa.
    Ja ne on DIEETTEJÄ.

    1. Vaikeaa se kyllä on. Varsinkin kun kaikki mieltymykset on säädelty vinkkuraan, niin eihän niistä halua luopua. Taas se sana “luopua”, ehkä parempi olisi alkaa käyttämään termiä “vaihtaa”. Vaihtaa se kananmuna johonki muuhun. Tai mikä hyvänsä.

      Pitäisi tänne puskea kaikkia artikkelia ja kertoa tarkemminkin kananmunan vaaroista, muttei oikein halua lähteä sille tielle. Mikäli oikeasti itse kukainenkin tarvitsee vielä lisää vakuutteluja, niin Dr Gregerin kirja, löytyy myös suomeksi: Kuinka elää kuolematta. (How Not To Die), ja lisäksi nettisivusto: https://nutritionfacts.org/ . Siellä nyt ei ole suomeksi, mutta kerrotaan mistä tutkimuksista on päästy näihin ratkaisuihin jos englantia ymmärtää. Mikäli sitä kirjaa ei jaksa lukea, niin sitten ei halua tietää tarpeeksi. Vinkit on annettu mistä sen tiedon saa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *