18.11.2019

Aamupuntari 82,8 kg 😐

Yleltä löytyi jokin dokumentti parhaista ruokavalioista. Useampi jakso, ja katselin kauhulla ja naurulla ensimmäisen tuossa aamupalan kanssa. Se parhain ruokavalio tuolta listoilta edelleen puuttuu ikävä kyllä, eli -> WFPB

Mysteeri alkaa olla, että miten tämä kuvan mukainen, aina samanlainen aamupala ei ala muka kyllästyttämään ollenkaan? Päinvastoin tänäänkin oli pakko oikein hopun kanssa kuola valuen ja housuja kaksin käsin ylhäällä pitäen juosta puuroa laittamaan. Kiva nyt tässä maha singillä hörppiä kahvia ja kirjoitella menemään.

Mutta on huvittava dokumentti. Tai tosi-tv lällätystähän tuo suurimmaksi osaksi on.

Siinä on testissä 4 erilaista dieettiä

  1. Suositusten mukainen ruokavalio (mitä se ikinä tarkoittaakaan)
  2. Vähähiilihydraattinen ruokavalio
  3. 5 +2 ruokavalio (haloh?)
  4. Vegaaninen ruokavalio

Eniten keskityttiin tässä eka jaksossa vähähiilihydraattiseen ja tuohon 5 +2 ruokavalioon.

Idea tuossa 5 +2 ruokavaliossa on se, että viitenä päivänä syödään mitä lystää, ja kahtena päivänä sitten paastoillaan eli syödään paljon vähemmän. Voi värkkäämisen aapiset… Ilmeisesti isokin juttu maailmalla tämä 5+2 dieetti, ja kaikenlaista sivujuonta tuli myös, että on testattu jotakin muutakin variaatiota, jossa joka toinen päivä paastoillaan.

Näissä 1 + 2 + 5 -3 : 8 x 4 -dieeteissä on vaan se retkahduksen vaara paljon herkemmässä. Varmaan helppo vähän siirrellä sitä paastopäivää aina tuonnemmaksi, kun kerta tuli eilen ostettua jo jääkaappi täyteen lihapiirakoita.

Se ruoan tai kalorien määrä on myöskin rajoitettu tarkkaan aina paastopäivinä, ja siellä pariskunta äsken nylyppäsi jonkun keittiöpuntarin kanssa, ja yritti sen päällä saada sitten pysymään pinaatinlehtisiä, jotta näkee montako grammaa sitä nyt saa ottaa. Melkein lenteli puurot nenästä ja perästä, kun mietin minkälaista elämää tuo keittiöpuntarointi mahtaa olla kynän ja paperin kanssa? Eikö tämä elämä ole jo tarpeeksi hankalaa muutenkin? Ennen monestikin miettinyt sen keittiövaa’an merkitystä, että mitähän sillä tehdään kotitalouksissa? No tuo ainakin oli vissiin sitten yksi paikka missä sitä oikein tarvitaan. Sillä voi punnita paljonko saa syödä salaattia? Ei hyvää päivää mulla pääsee kyyneleitä kun niin naurattaa :D. Piti tässä ihan kertailla, että mitä tuossa ruudulla oikein äsken näkyikään? Joku pariskunta siis ihan oikeasti ja tosissaan taarailee ja puntaroi siinä gramman tarkkuudella, että paljonko saa syödä kasviksia?

Mutta alkoi siinä tämä WFPB ruokavalio näyttämään hyvinkin yksinkertaiselta, oikeastaan nuihin kaikkiin verrattuna, paitsi tuohon kevyempään vegaaniseen ruokavalioon, jota tuossa ensimmäisessä jaksossa ei nyt käsitelty vielä sen kummemmin. Mutta oletan että siinä kun monesti öljyä rasvaa ja suolaa käytetään, ehkä jopa einesvihannespullia, ja kaikkea muutakin helppoa ja valmista on suoraan kaupastakin saatavilla, niin valikoima voi ensin tuntua paljon laajemmalta, ja siten varmaan tuo vaikuttaa vähän helpommalta kuin tämä ankarin versio kasvisruokavaliosta, eli WFPB:stä, mutta vain aluksi. Koska ei tämä enää tunnu yhtään vaikealta noudattaa, se peli pitää vain ensin ratkaista, että miten se arki pyörii. Ehkä se sama koskee nuita muitakin dieettejä, muttei tuo kaikenmaailman räpeltäminen tuossa 5+2 puntaroinnissa silti näyttänyt kovinkaan käytännölliseltä. Hirveää kikkailua, ja tavallaan mennään aina vaan edelleen ne laihduttamiset mielessä. Ja varmasti jos WFPB pistetään muiden vegaanidieettien, sekä kaikkien muidenkin dieettien rinnalle vertailuun, niin ei ole epäselvää mikä niistä on kaikista terveellisin, ja myöskin parasta koko planeetalle.

Vaikka tässä parina päivänä on mennytkin kaakaomukilliset kurkusta alas. Nehän ei kuulu niihin varsinaisiin WFPB -suosituksiin, mutta retkahtaminenhan on kaikissa dieeteissä aina se hauskin hetki.

Tuo on myös huvittavaa kun sanotaan: “…ja muina päivinä saa syödä sitten mitä haluaa”, eli ne paastopäivät voi olla taas jotakin aivan kammottavaa kärsimystä mitä ilmeisimmin. Varmaan pizzat hyvin lähellä kahden paastopäivän jälkeen, mutta mitä se haittaa, kun sittenhän saa syödä oikein luvan kanssa viisi päivää mitä haluaa? Ei muuta kuin Raxiin ja housuista nappi auki.

Siitäkin oli jo puhetta, että kun aivot on nyt ohjelmoitu tykkäämään näistä WFPB ruoista, niin kyllä tässä nyt jo mennään kauppaan siten, että lapan kärryyn justiinsa aivan mitä haluan, ja kotona niistä laittaa ruoaksi aivan mitä haluaa. Koko ajan syödään maha täyteen aivan mitä halutaan, ja ilman mitään vitun värkkäämisiä mietintöjä ja keittiöpuntareita. Kyllä tämä on helppoa, aivan kuten joillekin on pianon soittaminen. Sitä pitää ensin vain hetki harjoitella, ennen kuin sieltä tulee muitakin ääniä kuin se Ukko Nooan melodia soitettuna oikealla etusormella.

Pahinta oli kyllä taas katsella tuota vähähiilihydraattista ruokavalioa. Pariskunta ei tuntenut siinä oloaan enää kovin energiseksi, ja pyysivät mentoria paikalle. Tämä mentori oli nainen, joka oli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, ja kehui miten hienosti on päässyt eroon terveysongelmistaan. Samalla lappaa läjän juustoa omelettiinsa. Kyllä siinä on rouvalla pahimmat terveysongelmat vasta tulollaan, vaikka ylipainon tuomat ongelmat olisivatkin poissa laihtumisen myötä. Tyyntä myrskyn edellä, mutta tärkeämpäähän suurimmalle osalle populaatiosta on kuitenkin vain se, että sopii ne pienemmät housut jalkaan.

Tämä mentori tuli neuvomaan sitten pariskuntaa, ja huomasi heti että he ovat tehneet sellaisen aloittelijan virheen, eli syöneet liian pieniä annoksia, sekä aivan liian vähän rasvaa. Sitten hän alkoi valmistamaan malliksi jotakin ateriaa, ja leikkasi älyttömän klöntin voita ensin lautaselle, ja pariskunta katseli ihmeissään vieressä silmät pyöreänä, että voiko tuo muka olla terveellistä? No ei voi. Voi voi… Paino-ongelmaan varmasti auttaa hetkellisesti vähähiilihydraattinen dieetti ketoosileikillä, mutta terveellistä siitä ei saa mitenkään. Ja tämä väite perustuu fysiikkaan, kemiaan, biologiaan, ja yleensäkin tieteeseen.

Ainahan voi näissä dieeteissä keskittyä vain siihen, että mitä näkyviä ja ehkä tuntuviakin hyviä asioita siitä tapahtuu, mutta se kokonaiskuva tahtoo aina unohtua. Ylipaino kun on kuitenkin vain yksi tekijä, joka tuo monia terveysongelmia. Mutta se on siis vain yksi tekijä. Se että on laiha, ei tee niistä karsinogeeneistä sen terveellisempiä elimistölle, eikä mistään muustakaan haitallisesta ainesosasta.

Mutta jäämme nyt jännityksellä seuraamaan mitä tapahtuu. Tuossa seurataan myös lääkärin ja verikokeiden avulla ilmeisesti mitä kaikkea koekaniineille nyt sitten käy dieettiensä kanssa. Oikein kivaa ruokakattomista.

Ja sitten kauppaan ostamaan aivan mitä haluaa:

Viikon hedelmät + salaattikamat, sieniä ja vähän soijajuomaa. Jotakin vihannesta vähän ruoanlaittokin mielessä, mutta Hedelmäkeikka oli se pääasiallinen teema. Fruitkeik-ka.

Katselin jotakin köyhyysdokumenttia Yle Areenasta myös tuossa taannoin, ja siinä sellainen hiukan ylipainoinen äiti kertoi jonkin virastotapaamisen aikana ruokavaliostaan, ja voivotteli että kun ei ole varaa syödä terveellisesti. Että terveellinen ruoka maksaa niin paljon. No periaatteessa ehkä joo, voi vähän tuntua siltä, mutta sekin riippuu aina miten sitä asiaa lähestyy.

Nämä kuvassa näkyvät ostokset maksoivat noin 17,5 euroa. Siinä on yhdelle henkilölle viikoksi hedelmät, salaattia ainakin kolmeksi päiväksi, ja lisäksi tuossa on herkkusieniä ja paprikaa sekä nauris, josta voi pariksi päiväksi tehdä vaikka wokkia… Kaaltakin sinne voi laittaa sekaan. Soijajuomat menee monta päivää. Olettaen, että on kuitenkin varaa makaroonia, riisiä ja perunoita pitää aina saatavilla. Paljonko sitäkin olisi saanut nyt vaikka 3 eurolla sitä täysjyvämakaroonia ja perunaa? Ei siis kovin paljon kauppalaskuun tekisi muutenkaan lisää.

Tämä nyt on vähän huono esimerkki kun kuvassa hedelmiä suurin osa, mutta kun mietin kuinka paljon 20 eurosella saa esimerkiksi pakastevihanneksia, ja muita vihanneksia, siihen makaroonit, riisit, perunat päälle. Niin kyllä sillä on mahdollisuus pärjätä ja pitkään, jos ihan selviytymistä miettii, ja on terveellistä. Joka aamu on puuroa. 1 euron loota kaurahiutaleita kestää aika pitkään.

Viikossa voisi laskea:

  • 10 euroa hedelmiin(kuvassa näkyvät maksoivat 8,40 euroa)
  • 25 euroa vihanneksiin

Sillä pelkästään jo hätätapauksessa pärjää aika pitkälle. Eikä ole pakko olla hätäkään. Siihen voi laskea vaikka 15 euroa sitten muihin menoihin ja saippuoihin, ja sopii salaattikamatkin siihen kyytiin.

Ei se sen kalliimpaa ole, kunhan saa tämän arjen ensin pyörimään. Aluksi joutuu sijoittamaan mausteisiin ja kuivakaappeihin, ja lataamaan vähän papua ja marjaa pakkaseen, mutta sen jälkeen ne arkiostokset ei ole tuon kummempia. Sieltä sun täältä välissä paikkaillaan, kun jokin aines on lopussa esimerkiksi kuivakaapista.

Kyllä yhdeltä henkilöltä menee kuitenkin kauppaan se 200 euroa kuukaudessa, ruokaan ja muuhun tarvikkeisiin, tällä terveellisemmälläkin ruokavaliolla, ja niin ettei kyllä puute ole mistään, vaikkei ihan kaikkia Lindsayn herkkusurvoksia sekä muita hienoja reseptejä aina ole varaa tehdäkään. Lasku perustuu siis siihen, että kuivakaapeista ja maustehyllystä löytyy jo perustarvikkeet. Jos tiukemmin vedetään, niin halvemmallakin on joutunut tässä nitkuttamaan. Mutta on terveellistä.

Aina voi sitten verrata kaikkea siihen makaroonilaatikkoon ja HK halvimpiin jauhelihapulliin, että saahan sillä 200 eurolla ostettua ainakin sen 225 pussia niitä epäterveellisiä lihapullia, ja 80 säkkiä makaroonia. Ja kyllä niillä voi sen puoli vuotta pärjätä, ettei nälkä tule. Vastaavasti sitten jos haluaa elää terveemmin, niin ostaa ennemmin 200 laatikkoa kaurahiutaleita. Pärjää vielä pitempään. Riippuu miten näitä asioita vertaa ja puntaroi, että mikä milloinkin tulee halvemmaksi.

Hetkellisesti voi olla esimerkiksi halvempi ostaa se 1 jauhelihapullapussi ja makaroonit, ja muuta sen kaltaista, kuin töräyttää 8,4 euroa pelkkiin hedelmiin, jotta saa niitäkin monipuolisesti. Muttei se käytännön arki mene kuitenkaan ikinä aivan sillä tavalla. Tutkitaanpa asiaa oikeastaan tarkemmin, ihan mielenkiinnosta:

KOKO VALTAKUNNAN SUURIN JA KATTAVIN KÖYHYYSTUTKIMUS!!!!

Onko terveellinen ruoka kallista ??!?!!?!?!?

Aineistoa kerätty tutkimukseen yli 30 vuotta, eikä riitäkään.

No niin, elikä…

Sen normaalin köyhän sekasyöjän arkiostokset voisi näyttää ja kuulostaa suurinpiirtein tämmöiseltä:

Perus-kauppalistalla on Flooraa, maitoa purkki kolme, leipäpussit, päälliset eli ne kinkut ja juustot, halvat lihapullat, halpaa lenkkiä tai grillimakkaraa, jäävuorisalaattia, sekä tomaattia ja kurkkua(koska pitäähän kasviksia syödä kovasti) + perunat, makaroonit ja riisit päälle, niitä turha edes laskea.

Hinnat otettu Foodie.fi palvelusta:

1 kpl 400g normaalisuolainen rasvaseos, Flora&Voi 1,95€
3 kpl Kotimaista 1l rasvaton maito 1,77€
2 kpl Reissumies 235g Täysjyväruis rleip 0,84€
2 kpl Vaasan Voimallus Kaurasämpylä 480 g 3,18€
1 kpl Huittisten palvi 400g, kinkkuleikkele 1,95€
1 kpl Rainbow 1 kg kermajuusto 3,75€
2 pkt HK 360g Lihapyörykät 1,38€
1 kpl 400g Poprilli, Hk 0,98€
1 kpl Jäävuorisalaatti Pakattu 2,79€
4 kpl Tomaatti~0,95€
1 kpl Kurkku Suomi~0,76€

Yhteensä:18.91€

Tässä kohtaa tilannehan on siis se, että kun on niin saatanan köyhä, ettei voi ostaa sitä terveellistä ruokaa, koska se kaikki terveellinen ruoka on kallista, niin joutuu tyytymään suurinpiirtein tuommoiseen ostoslistaan, jossa on sitä kaikkea halpaa, mutta kuitenkin niin välttämätöntä.

Tuo koko vitun lista, eli siihen käytetty rahamäärä kokonaisuudessaan, on kuitenkin tomaattia ja kurkkua lukuunottamatta kaikki aina myös pois sieltä terveellisestä ruokavaliosta. Koska ei se epäterveellinenkään ruoka ihan ilmaista ole, vai onko? Tarvitaanko siis kauppaan lisää rahaa, jotta voi syödä terveellisemmin? Siitähän tässä oli kysymys, että kun ei raha riitä terveelliseen ruokaan? No annetaampa pullukalle nyt vaikka se n. 10 euroa lisää rahaa siihen terveellisempään ruokaan, niin mitä tapahtuu?

No tuo edellinen kauppalista vain jatkuisi suoraan tämän näköisenä:

1 pss Sips perunalastu 325g, Taffel 2,19€
1 ras Kinkku-Ananas-Homej Pizza, Rainbow 1,49€
1 kpl HoviRuoka 400g/4kpl Lihapiirakka, HoviRuoka Oy 1,49€
1 kpl Jauhelihapizza 200g, Saarioinen Oy 0,98€
1 kpl Italiansalaatti kevyt 400 g, Rainbow 1,05€
1 ras Punajuurisalaatti 400g, Atria 1,85€
1 kpl 2-pack Virvoitusjuoma 1,5 L, Sinebrychoff Oy Ab 2,87€

Ja tässä kohtaa koko kauppalistan summa on:

Yhteensä: 30.83€

Katsokaapas kun nyt laitettiinkin sitten sosiaalitukipäivänä oikein pidot pystyyn, ja vähän herkutellaan.

  • Sipsiä on kiva syödä kun katsoo Games Of Thronesia. Dippiä ei tällä kertaa ostettu, kun koitetaan vähän säästellä.
  • Pakastepitsa on sitä päivää varten, että kun ei ehdi tai jaksa kokata, niin saa äkkiä jotakin. Se lämmitetään sieltä pakastimesta huomenna.
  • Lihapiirakat listassa seuraavana, niitä on sama ostaa kun ovat niin halpoja, ja äkkiä voi lämmittää jos tulee kiire johonkin. Ja isomman aterian saa kun on jo sitä grillimakkaraakin ihan sattumalta ostettuna valmiiksi siihen kaveriksi.
  • Saarioisten jauhelihapitsa roiskeläppä ostettiin sen vuoksi, että kun päästään kaupasta vihdoin kotiin, niin ei heti tarvitse ruveta kokkaamaan.
  • Italiansalaatti ja punajuurisalaatti saa kaikki ateriat maistumaan, söi mitä hyvänsä.
  • Coca Colaa on suhteessa halvempi, ja siten huomattavasti järkevämpääkin kaikenkaikkiaan ostaa aina suoraan se kaksi isoa pulloa packissa, koska se yksi pullo erikseen Colaa on jostakin kumman syystä pantu siihen tuplapäkkien viereen sellaisella hintalapulla, että se maksaa yksinään melkein saman verran kuin se 2-pack, ja näin ollen päätöksestä tuleekin hyvin helppo. Otetaan tuo isompi satsi. Ja sitä Colaahan on oikein kiva lipitellä pitkin päivää, tilaisuudesta riippumatta.
This photograph shows Yolanda, a bronze statue created by Miriam Lenk. The artist says that Yolanda is “An icon for female self-confidence… Yolanda occupies the available space and does not care about any objections.”

Kuva on artikkelista: https://en.wikipedia.org/wiki/Body_positivity

Se pitää ymmärtää, että se terveellinen ruokavalio tuntuu ajatuksena kalliilta sillä arjen käytännön tasolla vain ja ainoastaan siksi, että se ruokaan käytetty raha laitetaan nyt jo kaikki siihen epäterveelliseen ruokaan, ja siitä tulee semmoinen harhakäsitys etteihän nyt voi ostaa mitään terveellistä ruokaa, kun hyvä että saatiin edes nämä halvimmat lihapullat täältä kaupasta tuotua kotiin.

Mutta onko se paljon halvempi se kauppakuitti? Ei öleh.

Vielä kerrataan varalta, eli jos ei ostakaan yhtään sitä epäterveellistä ruokaa, niin sen kaiken rahan voi käyttää terveellisempään ruokaan ja… Piirretäänkö vielä kuva? 😀

No ei piirretä. Turhaa tässä kovin suureen ääneen muutenkaan motkotan, sillä eipä nämä asiat ollut itsellekään selviä vielä muutama kuukausi takaperin :). Tuo kauppalasku esimerkki muistuttaakin lähinnä siitä omasta aiemmasta ruokavaliosta. Sillä pääsee helposti sinne 100 kilon kerhoon, ja saa närästyksen ja vaikka mitä kaupanpäälle. Uudet isommat T-paidatkin maksavat rahaa.

Se on kuitenkin jännä juttu, että äkkiseltään sitä helposti haksahtaa fiksumpikin ajattelemaan, että terveellinen ruoka olisi kalliimpaa, kun yrittää epätoivoissaan miettiä mitä kasviksia ostaisi, ja mitä niistä sitten muka laittaisi, eikä osaa oikein hahmottaa kokonaisuutta. Mutta se on myöskin se ainoa lukko enää edessä sinne terveellisempään elämäntapaan. Se ruoanlaitto ja ostaminen pitää yksinkertaisesti opetella, vaikka väkisin. Raha ei ole esteenä.

Toki tässä kohtaa joku saattaa jo penkissään vaihdella asentoa, ja miettiä että “niin niin muttako se LOHI ON KALLISTA! KALLAA EI OO VARRAA SYYÄ JA SIKSI SE ON KALLISTA SE TERVEELLINEN RUOKA! – ja vauhtia sille ajatukselle antaa S-Marketissa mölyävät kaiuttimet, jotka pauhaa looppina aina kun ovet avautuvat, että “…pimpelispompelis, kala on terveellistä, ja suositusten mukaan sitä pitäisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Lohi on nyt tarjouksessa ja meiltä löydät.” – Kis kis kis kis kis… Tule kisu tänne, tule.

Mutta se on jo niin päivänselvää, tai pitäisi ainakin olla, ettei lihaa tarvitse syödä ollenkaan, ja kalatkin saavat polskutella aivan keskenään. Norpan eväitä ovat semmoiset.

Se kaikki opettelu vaatii jonkin verran aikaa. Epäonnistumisia on varmasti luvassa, eikä nyt edes aloiteta niitä suola puheita ja muita maustekeskusteluja. Aika moni ihminen, tämmöisistä hyvistä olosuhteista, on kuitenkin nykyään lisäksi vielä muutenkin aivan liian vitun vässykkä, ettei sitä nälkääkään muka kestetä sitten yhtään. Perkele heti kun on nälkä, niin se pitää tappaa pois ahmimalla, ja sen lisäksi vielä tietenkin sen ruoan pitää aina olla täydellisen herkullista ja maistuvaa. Siksi siinä pitää vähän voita käyttääkin paistamisessa, koska eihän sitä perkele jos se ruoka ei maistu hyvältä? Niin mitä me sitten tehdään? Ei voi tehdä mitään, ja jos ei heti osaa laittaa loistokasta maukasta kasviruokaa, niin ei…. Ei tämä dieetti kyllä minulta onnistunut. Yritin kyllä kerran, muttei makuaisti ollutkaan heti samalla sekunnilla jo täysin tottunut siihen suolattomaan ruokaan, niin en minä kyllä rupea…

Käytännössä tällä WFPB pärjää loppujen lopuksi ehkä jopa paremminkin rahallisesti. Tänään kun meni tuo 17,50 euroa omalla kohdalla kauppaan hedelmiin ja vihanneksiin, ja muuhun mitä tuossa kuvassa olikaan kasvijuomia, niin perkele mitä kaikkea olisin saanut kärryyn, mikäli budjetti olisikin ollut se 30 euroa! Kyllä olisi pidot laitettu pystyyn täälläkin ja pitkäksi aikaa!

Mutta eiköhän tämä asia ole selvä? Nyt pitää kyllä pian räväyttää jotakin ruokaa, sellaista mikä ei voi epäonnistua pahasti, oli kyllä viimeksi sen verran heikko esitys se edellinen kokkaaminen. Tortillojen jälkeen ei oikein maistunut uunissa laitettu epäonnistunut kasvissotku, mutta kyllä se alas meni. Sehän on aina mihin vertaa, 100x parempaa se oli kuin se ensimmäinen hernekeitto.

Taidan töräyttää lasagnet ja kokeilla siihen tällä kertaa vähän kasvisjuomaa mukaan. Lasagne on näppärä annostella lautasille valmiiksi, niin ei keskeydy pariin päivään sitten miksaushommatkaan. Jääkaapista vain mikroon ja kitusiin.

Samalla siinä kilikuttaa ja nakuttaa ison salaatin valmiiksi, kun kerran keittiössä häärii sen lasagnekastikkeen kanssa kuitenkin puoli-iltaa (=30 minuuttia).

Mitähän tämä lasagne kustantaisi? Nuo levyt maksaa 1,69 € ja niistä tekee pariki kertaa tämän setin. Tomaattimurskaa meni lopulta 2 purkkia, ja maksoivat 0,25 € kappale. Soijarouhetta meni desi, eikä maksa mitään, koska sitä on niin paljon vielä 0siinä pussissa minkä joskus ostin. 1 paprika olisiko 0,50 €, tavallinen sipuli ja punasipuli liekö yhteensä euroa. Papuja oli pakkasessa. Herkkusieniä muutama ei nekään paljon maksa. Meneeköhän kauas arvio että noin 4 euroa koko pompsi.

Mausteena meni kaikenlaista, näitä oli jo kaapissa. Soijakastiketta laitoin 2 rkl ja unohdin sen tästä kuvasta.

Ainekset kasariin kiehumaan ja tomaattimurskat lopuksi.

Siinä kun odottelee tuota kastiketta, niin on hyvää aikaa tehdä se salaatti.

Valkokaalia, lehtikaalia, tomaattia, kurkkua ja porkkanaa. Puristaa joukkoon limeä niin se pysyy parempana jääkaapissa. Puhumattakaan että siitäkin saa vaikka mitä terveellistä.

No sitten testataan sitä kaurajuomaa ja laitetaan sitä vähän kastikkeeseen, kun on aina aikaisemmin tullut vähän kuivahkoa lasagnea pelkän tomaattimurskan kanssa.

Uuniin menossa

Ohhoh! Tulipa siitä kuohkeaa, hyvä että kyydissä pysyi folion alla. Ja on mehevaa ja muhevaa, eikä ole kuivaa tällä kertaa. Silti kiinteys säilyi.

Mutta siinä lasagnessa kesti uunissa sen verran pitkään, että oli pakko syödä sitä edellistä tummaa riisiä ja vähän epäonnistunutta kasvissotkua nälkäänsä. Kiva haistella uunissa muhivaa lasagnea ja syödä tuommoista lautasta tyhjäksi siinä odotellessa. Mutta kauhea nälkä niin hyväähän se oli.

Lasagnea iltapalaksi.

Kyllä täytyy sanoa että… Oli hyvä ratkaisu se kauramaito, ja lisäksi toinen purkki tomaattimurskaakin vielä, mutta sen toisen purkin tilalta ensikerralla laitan paseerattua tomaattia, jossa on enemmän makua. Tuota ruokaa tuli sen myötä paljon enemmänkin kuin aiemmin (olen siis harjoitellut tätä lasagnea vissiin ainakin 3 kertaa tätä ennen, enkä ole onnistunut aiemmin yhtä hyvin, ja silti olen elossa ja hengitän, ja joka kerta ruoka on ollut silti hyvää.). Ainakin 7 kerroksista lasagnea. Salaattia otin yötä vasten vähän varovaisemmin, kun ei ole sitä keittiöpuntaria jolla olisi voinut tähystää näkyykö lautasella kalori.

Rakenne toimii, ja on kosteaa. Ja sitä jäi vielä näin paljon! Kyllä huomenna kelpaa jatkaa miksaushommia. Tämä päivä meni näköjään kokonaan muissa askareissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *