16.9.2019

Aamupuntari 87,7 kg 😐

Keittiössä jo vihreä leikkuualusta valmiina odottamassa kokkauksia. Ei tässä kyllä ihan suoriltaan jaksa aloittaa urakkaa. Kahvit naamariin ja pitää henkisesti valmistautua tovi.

Sitten räjäytetään keittiö. Alkuvalmistelut ensin nallet riviin:

Tarkoitus tehdä: Bataattikeitto, Mustapapupihvit ja PPP-risotto, eli parsakaali, paprika ja papu.

Bataattikeitto

Ainekset: Kasvisliemi, batattia, inkivääriä, valkosipulia, herkkusieniä, kikherneitä ja kidneypapuja
Mausteet: Mustapippuri

Tämänkertainen resepti kuuluu näin:

  • 2,5 dl kasvislientä
  • 1 l bataattia kuorittuna
  • 2 hienonnettuja valkosipulinkynsiä
  • 2 tl hienonnettua inkivääriä
  • 1 iso herkkusieni
  • 1 dl kikherneitä
  • 1 dl kidneypapuja
  • Mustapippuria maun mukaan

Ensin kuutioidaan bataatit:

Siinä nyt sattu kuviin tietenkin Amerikan mitat, mutta litra siinä on suurinpiirtein, tuli sattumalta kahdesta bataatista.
Nämä olisi kai voinut suoraan kaataa jo blenderiin, mutta jostaki syystä halusin sotkea kulhon tätäkin asiaa varten. Eli kasvisliemi, valkosipuli, inkivääri ja mustapippurit blendataan.
Kohta menee päripäri. Taas oli vähän ongelmia saada nuo blenderin terät tarraamaan kiinni näihin aineksiin. Piti välissä vähän heilutella koko masiinaa, mutta kyllä ne siitä sotkeentui.
Sitten tarvitaan enää sattumat mukaan ja homma selvä
Kuullotin pannulla kaikki ja pistin liikaa vettä, mutta eipä tuo haitanne
Sekoitellaan sattumat keittoon
Ja sitä tuli kaksi keskikokoista pakasterasiaa täyteen. Sopiva määrä varmasti ennen kuin kyllästyy.

Keitto valmis, ja sitten muistin että parsakaaliin tulee sitä yhtä ainesta, jota elimistö haluaa, mutta sen muodostukseen menee 45 minuuttia parsakaalinen leikkaamisen jälkeen, joten tein seuraavaksi mustapapupihvit odotellessa.

Mustapapupihvit

Ainekset: Mustapapuja, kaurahiutaleita, ketsuppia, sinappia, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta

En tiedä mitä aineksia kutsuisi tässä mausteeksi, kun ketsuppi ja sinappi varmasti rakenteeseenkin vaikuttaa, vaikka mausteina voisi sanoa. No joo etiäppäin, ja resepti kuuluu näin:

  • 3 dl mustapapuja
  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 rkl sinappia
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 3/4 desiä kaurahiutaleita(saatto mennä desi)
Ensin kulhoon mustapavut, jotka muusataan haarukalla, mutta siten että ehjäksikin saa jäädä muutama. Sen jälkeen laitetaan ketsuppi, sinappi, valkosipulijauhe ja sipulijauhe myös kulhoon, ja sekoitetaan hyvin kaikki keskenään
Sen jälkeen kaurahiutaleet sekoitellaan myös kulhoon
Pihvit pellille ja uuniin 200 astetta. Halusin 2 isompaa pihviä, mutta jos näin jälkikäteen saisin päättää, niin olisin jakanut mieluummin neljään osaan…
… siitä syystä, että kaikki meni taas päin helvettiä. Ensinäkään 10 minuuttia ei riittänyt alkuunkaan siihen että pihvit olisi voinut kääntää. Jouduin huuattamaan niitä uunissa melkein 20 minuuttia, ennen kuin sain ne vihdoin käännettyä, ja siinäkin kohtaa toinen mureni kokonaan ja toinenkin vähän rapsahteli rikki. Mutta melkein pihvejä niistä kyllä lopulta tuli.

Pihvit on valmiina, enkä muistanut ostaa perunoita, joten syön näitä pihvejä vähän myöhemmin. Muuten olisin halunnut heti maistaa.

PPP-risotto

Ainekset: Parsakaali, paprika, valkopapu, riisi
Mausteet: Sinappi, vähäsuolainen soijakastike, tabasco

Resepti:

  • 2,5 dl tummaa riisiä
  • 5 dl parsakaalia
  • 1 paprika
  • 2 dl valkopapuja
  • 4 tl sinappia
  • 1 1/2 tl väh. suol. soijakastiketta
  • 1/2 tl tabascoa

Kuvan perkele jäi ottamatta höyrykattilasta. Mutta siis höyrytetään kattilassa parsakaali, paprika ja pavut. Mieti miltä se vois näyttää.

Samalla keitetään riisit valmiiksi, ja odotellessa sotketaan keskenään soijakastike, sinappi sekä tabasco

Sinappi, soijakastike ja tabasco sekasin
Kastike sotketaan kulhossa ensin riisien sekaan
Sitten kulhoon lisätään vihannekset ja sotketaan kaikki keskenään.

Risotto on valmis.

LISUKKEET

Pihveille halusin tehdä kastikkeen. Ensin piti tehdä toinen kastike, jota käytetään siihen pihvikastikkeeseen:

VegeMajoneesi

Tästä nyt ei kovin majoneesimaista tule, aika löysäksi jää, mutta näillä nyt mennään. Tähän kuuluisi laittaa jotakin pehmeää tofua, mutta sen voi korvata maustamaton vegejugurtilla, joten testaan nyt sitä.

Resepti:

  • 3 dl maustamatonta vegejugurttia
  • 3 rkl sinappia
  • 2 tl viinietikkaa
  • Limeä omantunnon mukaan
Ainekset: maustamatonta vegejugurttia, valkoviinietikkaa, sinappia ja limeä
Taas kaikki ainekset olisi voinut laittaa suoraan blenderiin, mutta jostakin syystä en vielä osaa ajatella sillä tavalla…
… kyllähän sen tiesi ettei tästä pelkällä lusikalla tule mitään. Eli kaikki blenderiin.
pärpär… Aika löysäksi jäi.

Vege”majoneesi” on valmis.

MASALAMAJONEESI -KASTIKE

Tätä me laitellaan sitten pihvien päälle. Resepti:

  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 rkl vege majoneesia(jota tehtiin äsken siis)
  • 1/2 tl sinappia
  • 1/4 tl juustokuminajauhetta
  • 1/4 tl korianteria
  • 1/4 tl garam masalaa
Ainekset rasiaan ja sekoitus, …
… ja tähän ei blenderiä tarvita

Masala Majoneesi -kastike on valmis.

Loppuun vielä luokkakuva tulevien päivien ruoista:

PPP-risottoa, bataattikeittoa ja mustapapupihvin riekaleita.

Aikaa meni kokkaamiseen jälleen jostakin sattuman oikusta melkein tasan 3 tuntia. 3 ruokalajia, 3:ski päiväksi… 33™ !

Tietenkin tuossa ensimmäistä kertaa kun tekee ja räpii menemään, kämmäilee kulhojen kanssa, räpsii kuvia, niin siinähän sitä aikaa saa myös menemään. Mutta nyt se on ohi taas moneksi päiväksi se kokkaaminen, eikä tässä mennyt koko päivää. Silti on aivot ihan loppuun kulutettu eikä jaksa varmaan kuin sohvalla vain läähättää loppuillan.

Kaikesta kokkailuista huolimatta päätin syödä entisiä ruokia pois. Mustapapukeittoa oli vielä lautasellinen jäljellä. Myöskin edellistä pastakastiketta, ettei tänäänkään vielä olisi vissiin ollut pakko kokata, mutta onpahan valmiina.

Laitoin vähän vegemajoneesivelliä salaatin sekaan. Ei pöllömpää, mutta enpä tätä tarkoitusta varten alkaisi sitä erikseen tekemään.

Ja myöhemmin sai syödä tätä pastakastikettakin vielä kertaalleen:

Yritän nyt tuota “majoneesia” käyttää joka paikkaan, kun sitä tuli paljon eikä se varmaa ikuisuuksia säily. Eihän se periaatteessa ole muuta kuin maustamatonta vegejugurttia ja mausteita. Soijamaitoakin meni taas ruoan kanssa, onkohan se terveellistä?

Nyt ne kaikki edelliset kokkaukset kuitenkin loppuivat, eikä tuntunut yhtään siltä koko aikana, että jokin ruoka olisi pitänyt tavallaan säälistä syödä pois, vaikkei yhtään enää maistuisi eikä haluaisi syödä taas sitä samaa. – 33™

Iltapalaksi ei ennää ollut nälkä, mietin vain mitä tältäkin päivältä jäi syömättä. Hedelmät ja marjat jäi, paitsi aamupuurolla niitä menee aina appelsiinit mustikat ja joku muu, mutta saisi niitä syödä enemmänkin. Varmaan se kahvi korvaa sen välipalan, mikä pitäisi olla hedelmiä. En keksi muuta tekosyytä sille ettei niitä saa menemään. Ja missä on edelleen ne marjat?

Ostin mustaherukoita ja jotakin muitakin marjoja jo monta päivää sitten, eikä vieläkään ole saanut niitä lautaselle missään muodossa. Tuo luumukiisseli on ollut hyvä juttu. Voisikohan niistä muista marjoista alkaa tehdä kiisseliä myös? En varmasti saa niitä pelkästään raakana syötyä menemään.

Omena, päärynä ja kiiwiä on tuolla jossakin alla. Väkisin hedelmiä, olin taas vailla banaanikeksiä ja teetä, mutta yleensä aina kun vain sitten näkee sen vaivan tehdä tämmönen lautanen, niin onhan se kiva syödä ja samalla katsoa piirrettyjä sarjakuvia televisiovastaanottimesta.

2 vastausta artikkeliin “16.9.2019”

  1. Tiesitkö että parsakaalit ja muut ristikukkaset muodostaa sitä ainetta heti, jos ripottelet sinappijauhetta päälle?
    Se sinappijauhe nopeuttaa jos on unohtunu leikkoa valmiiksi. Ja sitä ei kuulemma tarvita kuin vähäsen. Eli ei tarvi kuorruttaa niitä kokonaan.

    1. Tiesin mutta ajattelin silti että se on hyvä tehdä niin, nyt kun on tuoreita eikä pakastettuja parsakaaliia. Ikään kuin tehdä se oikein ilman vippaskonsteja. Varalta lautasellekin voi laittaa sitten sinappijauhoa myös että varmistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *