Kotistudio

27.12.2018

Nykyään kotistudion perustaminen ei ole juuri homma eikä mikään. Paitsi että siinä on aivan hirmuinen työ.

Paljon on tutkittavaa, ja ainakun jonkun asian selvittää, niin siitä saa vain lisää asioita selvitettäväkseen. Lopputuloksena on epätoivo, kun alkaa tuntumaan ettei kuitenkaan ole varaa mitään rakentaa, eikä kannata, koska huoneeni ei ole kuitenkaan hyvä, ja sinne pitäisi saada kalliita akustiikka paneeleita lattiasta kattoon, ja miten nekin sitten sijoitetaan? Studiomonitorit pitäisi olla niin jykevät että bassotkin kuulee, ja mites sitten kun asun kerrostalossa?

Ihan oikeasti kun tähän projektiin lähdin, niin tuntui ettei tästä tule kuitenkaan mitään. Netissä kun kerrotaan niin kauheaa listaa aina siitä, että mitä siellä kotistudiossa pitää vähintään olla, taikka muuten!

Pitkään olen tehnytkin musiikkia suoraan sanottuna aika hirveissä olosuhteissa. Mutten ole mikään poikkeus, kyllä se on tätä varmasti kaikilla.

Laitan tähän alkuun vähän kuvia entisistä musiikkistudioistani.

Täälläkin musiikkia kuitenkin tehtiin, ei siinä mitään. Vaikkei akustiikkapaneleita ollutkaan.

Seuraavissa asunnoissa oli kotistudio jo joten kuten ainakin sinnepäin, ainakin miten se studion irtaimisto voisi olla sijoitettuna, mutta itse kalusteethan oli edelleen sitten vähän sitä niin ja näin.

Yleisnäkymä edellisestä

Studiomonitoreina iänvanhat kotistereot

Midikoskettimet

Mikrofooni. Popfiltterinä toimii vanha mutta puhdas sukka

Studiokuulokkeiden virkaa ajoi tavalliset halvat hifikuulokkeet, joilla ei voi miksaksessa onnistua kuin tuurilla.

Tämä sentään oli kuitenkin silloinkin vehkeistä ajantasalla. Äänikortti eli se interface. Tällä saa kiinni kitarat ja mikrofoonit tietokoneeseen, ja myöskin oikeat studiomonitorit, jos sellaiset älyää hankkia.

Tietokone. Johdot roikkui vähän niinkö mallia Pattaya

Kenen lie ja mistä lie minulle tullut rikkinäinen basso joka surisee ja pörisee eikä mikit toimi kunnolla, mutta tällä sitä on monta biisiä tehty.

Koskettimien sustain pedaali, joka ei ottanut aina kosketusta. Parhaiten se toimi kuitenkin juuri tässä asennossa eli poikittain jostakin syystä.

Tästä studiosta muutin sitten tähän viimeisimpään studioon syykuussa 2018. ja kun musiikinharrastus vain vakavoitui aikaa myöten, niin nyt sitten täällä viimeisimmässä asunnossa hermot paloivat totaalisesti tuohon iän ikuiseen värkkäämiseen, ja nyt tälle asialle oli jo jotakin tehtävä.

Ensin täällä näytti tämmöiseltä. Edelleen kalusto on surkeaa, mutta jotakin pientä parannusta. Esimerkiksi uusi mikki sekä toimivan bassonkin sain lainaan. Myös studiokuulokkeet sain hankittua 50 eurolla, joilla voi jopa miksatakin jo vähän.

Yleisnäkymä

Uusi laulumikrofoni popfilttereineen

Pöytä

Mutteihän tämä pöytä ole edelleenkään siellä päinkään miltä täällä pitäisi näyttää.

No mitä sinne studioon tarvii kalustoa? Studiomonitorit, jotta voi miksata kunnolla. Tietenkin kaikki softat on jo päivitettävä, ja kaikenlaisia miksaus plugejakin siihen on ostettava. No entäs ne akustiikka panelit ja mitä kaikkea? Päätin lähteä kuitenkin rakentelemaan tätä hommaa asia kerrallaan, tärkeimmät ensin.

Ja ihan ensimmäisenä tämä lahjaksi tämän asunnon edelliseltä vuokralaiselta saatu nitkuva ja heiluva pieni pöytä on vaihdettava uuteen, ja ei muuta kuin ekotorille.

Sieltä löytyi tämmoinen jykevä Malesiasta asti tuotu kaunis puunvärinen lommoilla ja naarmuilla oleva perus keittiönpöytä. Mutta pääasia ettei se heilu ja on riittävän leveä. Oikeat studiopöydäthän maksaa rahaa. Tämä maksoi 40 euroa.

Sitten aletaan miettiä tulevia studiomonitoreita varten tätä tilankäyttöä. Sehän ei ole mikään yksinkertainen asia, että miten tämä pöytä sijoitetaan. En lähde yksityiskohtiin, mutta studiomonitorit pitää olla juuri oikeassa paikassa, parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Esimerkiksi yhtä kaukana molemmista sivuseinistä, sekä tietenkin molemmat symmetrisesti yhtä kaukana takaseinästä, eikä ne saa olla myöskään ihan keskellä huonetta, eikä tasan puolessa välissä huoneen korkeuttakaan vaan… ZzzzzzZZzzzz…

No asunnon mallista johtuen tämä nyt oli ainoa paikka, johon sen pöydän täällä sai suurinpiirtein ohjeiden mukaan sijoitettua, niin että ollaan sitten oikeissa mitoissa.

Suurin osahan tilaamistani tuotteista jäi tietenkin joulun ajaksi postiin jumiin, niin tässä oli hyvää aikaa nämä joulun pyhät miettiä sitten pöydänpaikkoja.

Ennen joulua sain kuitenkin jo uudet koskettimet perille asti, kun entisethän olivat jo rikkinäiset, sekä jo toisen studiomonitorin. Monitorit tulivat monipakettilähetyksenä, eli kahdella seurantanumerolla, ja minä tietenkin tilasin postista kotiinkuljetuksen vain toisella seurantanumerolla yhdelle monitorille. Toinen jäi jouluksi postiin.

Tässä vaiheessa alkoi tulla pelkotiloja etten saa kuitenkaan tätä hommaa kasaan, ja olen kuitenkin tilannut vääränlaisia telineitä studiomonitoreille, ja kaikki epäonnistuu. Ja miten ne akustiikat sitten kuitenkaan? Netistähän kun sitä tietoa kaivaa, niin saa herkästi semmoisia luuloja päälle, että jos ei nyt jotakin bassoträppejä ja niitä akustiikkapaneleita muitakin huoneeseensa asenna, niin kaikki on ollut yhtä tyhjän kanssa.

No joulut on vietetty ja sain vihdoinkin seuraavana arkipäivänä kaikki loputkin tilaamani tavarat:

Vasemmalta: Eräänlainen kitarateline, expression pedaali koskettimiin, uusi sustain pedaali koskettimiin, sekä pari pöytään kiinnitettävää telinettä studiomonitoreille.

Ei muuta kuin monitorit telineisiin. Sitten tehtiin mittanauhalla tarvittavat mittaukset, että ovat varmasti oikeassa paikassa.

Pientä järjestelyä, ja onkohan tässä nyt kaikki vieläkään lopullisissa paikoissaan, mutta kuitenkin:

Studiomonitorit pitää vielä kohdistaa mutta siis…

…siinä se on valmis kotistudio!

Pakko sanoa että nyt musiikki kuulostaa aika hyvältä, kun se tuosta tykitetään suoraan korviin. Monia alan harrastajia varmasti tämäkin viritelmä naurattaa, mutta se mistä lähdin liikkeelle niin onhan tässä nyt jotakin parannusta kuitenkin nähtävissä. Budjetin mukaan mennään.

Tämän artikkelin tarkoitus oli tietenkin jättää itelleen luettavaa vanhoille päiville, mutta myös se, ettei niitä kaikenmaailman akustiikkapaneleita tarvitse miettiä ja yökaudet pelätä etukäteen, jos joku siellä kotistudioa lähtee rakentamaan. Hifistelijät sielä vaan netissä kitisee taajuuksiensa kanssa.

Täällä kuuluu nyt niin hyvin musiikki, jazzin vispilät ja kaikki. On sitä huonommissakin kotistudioissa pärjätty ja musiikkia tehty. Tietenkin lopulliset äänitykset sitten kertovat, että joudunko pyytämään hifistelijöiltä lakki kourassa anteeksi.

Joulu

24.12.2018

Joulu on varmasti mukavassakin mielessä raskasta aikaa monelle, varsinkin lapsiperheille, mutta myös meille jurrottajille, koska kaikki muutokset tähän normaaliin jurrotukseen tuottaa monesti hieman mielipahaa ja stressiä. Joulusta on vaikea olla välittämättä, vaikka niin monet jurrottajat kovasti väittävätkin. Kyllä siitä hypetyksestä jotakin tarttuu meille kaikille.

Onko kauppa auki vai eikö se ole? Vuoden 2018 lopussa tilanne ainakin Turun Halisissa oli se, että marketti on aattonakin auki klo 14 asti, mutta sitten varsinaisena joulupäivänä ollaan kiinni. Siis yksi päivä vain, jonka jälkeen kaikki jatkuu normaalisti. Onko siis oikeastaan aihetta enää siihen kaupassa käymisen paniikkiin? Kaupat kiinni yhden päivän. Hernekeittopurkki?

Monen jurrottajan jouluisiin viesteihin kuuluu myös etten minä joulusta niin välitä, mutta jouluruuasta minä tykkään. Sitten sitä jouluruokaa aletaan vähän haalia kotiin, ja kun suurennuslasilla kuittejaan tuijottaa läpi vuoden muutenkin yöt läpeensä, niin sieltä sitten huomaa että vaikka miten ei joulusta välittäisi, ja haluaisi vain jatkaa jurrottamistaan entiseen malliin, niin kyllä sinne kuitteihin on ilmestynyt vähän tavallista enempi numeroita, eli kyllä se joulushoppailu survotaan pahimmankin jurrottajan mieliin.

Niin se tämäkin jurrottaja lähti tietokonetuolistaan kohti kauppaa aaton aattona. Vielä oli hieman matkaa bussipysäkille ja näin jo bussin saapuvan. Tuli kiire, koska seuraava bussi tulisi vasta puolen tunnin päästä. Lähdin juoksemaan täysillä, mikä nyt ei näillä atk-polvilla enää ole mikään hirmuisen kova kyyti, mutta semmoisia letkeitä kamelin askeleita kuitenkin. Onneksi bussipysäkillä oli pari muutakin matkustajaa odottamassa kyytiä, joten tiesin kerkeäväni bussiin ihan varmasti. Kloppoti kloppoti tulin jo bussin kylkeä kohti ovea, kun viimeisen matkustajan selkä muljahti bussin kyytiin. Enää kaksi askelta, mutta niin vain bussin ovi tuhahti kiinni nenäni edestä, ja jäin oven taakse pakkaseen seisomaan kun kuljettaja esitti ettei muka nähnyt minua, ja painoi kaasua. Hyvää joulua, toivotteli Föli.

Tarkoitus oli mennä oikein kaupungille asti täältä laitakaupungilta, mutta kuljettaja päätti toisin. En halunnut seisoskella 30 minuuttia paikoillani, joten lähdin sitten käymään kävellen siellä lähimmässä kaupassa missä yleensäkin käyn.

Sen jälkeen olinkin niin täynnä joulumieltä, että päätin haalia myös kasaan vähän jouluruokaa.

Kinkkua tuntuu turhalta ostaa yhtä kiloa henkilöä kohti, eikä pienempää klönttiä sattunut silmään, joten ostin vain leivänpäälle tarkoitettua kylmäsavukinkkua. Siihen lanttulaatikot viereen niin kyllä joulu on taas. Kalapaistoksesta saa muusin ja kalaa lautaselle. Rosollit ja vehkeet ja oikein joululimppua. Tuo sillisalaatti yllätti, en tiedä miksi kun lukeehan siinä että silli, mutten silti jotenkin tajunnut että sielläkin on kalaa eli silliä joukossa.

Valmis jouluruoka…

…vielä oikein läheltä

Kotoista jouluruokaa kun on syönyt, niin pakko sanoa ettei tämä yritys luoda joulutunnelmaa oikein kyllä onnistunut. Karjalanpaistikin jäi pois mutta mihin se olisi sopinutkaan? Ei tämä siis oikeestaan mennyt taas sinne päinkään, enkä päässyt ateriassa ihan loppuun asti, mutta hyvää joulua kaikille joka tapauksessa!

Jälkiviisauksia: Olihan se vaihtelua kuitenkin näihin normaaleihin jurrottajan eväisiin, joita joskus iltasella tulee oikein hartaudella kokkailtua.

Makkaraperunat

Ja heille jotka eivät Rovaniemen murretta ymmärrä niin jurrottaja = jurottaja.